EnglishHrvatski
 

Tiobe index popularnosti programskih jezika

Ponedjeljak, 03.05.2021.| Trends
Prvi komercijalni programski jezik legendarni Fortran vratio se na listu među 20 najpopularnijih programskih jezika današnjice.


Tiobe Programming Community indeks za travanj ove godine otkrio je vrlo zanimljive promjene po pitanju popularnosti programskih jezika i dao do znanja da je za Objective-C očito stiglo vrijeme da ostane samo na marginama, dok je s tih istih margina odjednom izniknuo Fortran!

Upućeni će znati da se radi o prvom komercijalnom programskom jeziku ikad, kreiranom od strane IBM-ova stručnjaka Johna W. Backusa. Ideja je stigla 1954., a razvoj je započeo godinu kasnije. Harlan Herrick uspio je u rujnu 1954. napisati prvi uspješni Fortran program, ali tek 1957. je bio spreman za tržište te se pojavio s IBM 704 sustavom.

Više se puta proširivao, a mnogi jezični elementi bili su ubacivani od pojedinih proizvođača da bi se onda preuzeli u međunarodni standard. Nakon FORTRAN I su slijedili FORTRAN II, FORTRAN IV, FORTRAN 66, FORTRAN 77, Fortran90, Fortran95, Fortran 2000, Fortran 2003 i posljednji Fortran 2008. U tom procesu proširivanja su s vremenom implementirani mnogi elementi iz novijih programskih jezika.

Ali, s pametnim telefonima i nešto naprednijom računalnom erom, jednostavno je iščeznuo te se još prošle godine nalazio tek na 34. mjestu najpopularnijih programskih jezika među developerima. Sad je na 20. mjestu i zahvaljujući sve većoj potrebi za baratanjem brojkama u znanstvenom smislu. Samim time, čini se da će Fortran nastaviti rasti na ljestvici najpopularnijih i to dovoljno govori koliko je važan, bez obzira što je načinjen tako davno.

Što se pak tiče najpopularnijih, poredak se nije previše mijenja. Na prvom mjestu je C, slijede Java, Python, C++, C#, Visual Basic, JavaScript, Assembly, PHP i SQL. A preostalo društvo u top 20 su Classic Visual Basic, Delphi/Object Pascal, Ruby, Go, Swift, R, Groovy, Perl, MATLAB i spomenuti Fortran.

Kao što je vidljivo, Objective-C potpuno je ispao iz ovog društva.

Kako izgleda tablica na početku svibnja 2021. pogledajte na linku tiobe-indexOsmrtnicama ba


Source: ICT Business https://www.ictbusiness.info