EnglishHrvatski
 

Obveza izdavanja e-računa u javnoj nabavi na snazi je od 1. srpnja 2019.

Četvrtak, 04.07.2019.| Our Apps
Olakšajte svoje poslovanje i udovoljite novim zakonskim odredbama kroz suradnju tvrtki vinisWEB i najvećeg domaćeg informacijskog posrednika za razmjenu eRačuna tvrtke Moj E-račun.


Dana 1. srpnja 2019. na snagu je stupila obveza izdavanja elektroničkih računa u javnoj nabavi. Ova obveza primjenjuje se na sve ugovore za nabavu robe, radova i usluga koje sklapaju naručitelji u smislu Zakona o javnoj nabavi (uključujući i jednostavnu nabavu tj. nabavu do 200.000/500.000 kn).

Prema tome, svi poduzetnici koji obveznicima javne nabave isporučuju robu, radove i/ili usluge dužni su od 1. srpnja 2019. za svoje isporuke izdavati elektroničke račune tj. eRačune sukladne EU normi.


Budući da nakon ovog datuma naručitelji neće smjeti plaćati po računima koji nisu ispostavljeni u obliku elektroničkog računa u skladu s EU normom, za implementaciju elektroničkih računa jednako se moraju pripremiti kako naručitelji tako i poduzetnici koji s njima posluju.

Ukoliko poslije 1.7.2019. javnom naručitelju pravni subjekt pošalje papirnati račun on ga neće smjeti zaprimiti pod prijetnjom kazne tj. pravni subjekt se neće moći naplatiti.

eRačune dobavljači/izdavatelji samostalno ili putem informacijskih posrednika šalju isključivo preko nacionalne centralne platforme za razmjenu eRačuna (pri Fini). Svi ostali pokušaji isporuke eRačuna putem e-maila ili bilo kojeg drugog kanala ne smatraju se valjano razmijenjenim eRačunima i imaju se odbiti, budući njihovo slanje/zaprimanje nije u skladu s odredbama Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, odnosno protivno je odredbama Zakona i podzakonskih akata.


Tvrtka vinisWEB za jednostavno upravljanje vašim računima, kao i izdavanje istih, nudi vam aplikaciju RačuniPLUS.

Program RačuniPLUS je jednostavna aplikacija namjenjena za izdavanje i FISKALIZACIJU računa. Osim računa moguće je kreirati i ponude te otpremnice.

Na linkuRačuniPLUS možete doznati više o samoj aplikaciji, te zatražiti pristup live demo verziji.


Tvrtke Moj E-racun i vinisWEB potpisale su 2017. ugovor o suradnji te napravile prve integracije sučelja korisnicima koji koriste neko od rješenja iz vinisWEB-a uključujući program RačuniPLUS. Moj E-račun je najveći domaći informacijski posrednik za razmjenu eRačuna.

Naši korisnici imaju mogućnost elektronički slati račune svojim partnerima i klijetima. Moj-eRačun mreža broji 40.000 aktivnih pošiljatelja i primatelja eRačuna što znači da obuhvaća više od 25% poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj.

Najveća prednost servisa Moj-eRačun je izuzetno visoka stopa preuzetih eRačuna koja iznosi visokih 98% za što je zaslužna profesionalna korisnička podrška servisa. Inovacije, fokusiranost na jednu tržišnu nišu i stavljanje korisnika na prvo mjesto osigurali su nam poziciju tržišnog lidera i vrijednog partnera mnogim tvrtkama.