EnglishHrvatski
 

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split pokrenula novi obrazovni smjer

Srijeda, 11.07.2018.| Web Design
Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split prva je u Hrvatskoj pokrenula novi obrazovni smjer WEB programer. To je jedno od najtraženijih zanimanja za koje se do sada moglo steći potrebno znanje samo preko skupih te?ajeva u privatnim škola
Opće je poznato da je nedostatak radne snage najveći izazov za sektor informacijskih tehnologija (IT) u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i za splitske tvrtke koje jedva pronalaze stručne kadrove.

To bi se uskoro trebalo promijeniti zahvaljujući entuzijazmu djelatnika škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, koji su se uspjeli izboriti za novo zanimanje web programer, što ne postoji u nacionalnim programima srednjoškolskog obrazovanja. Rezultat je to napornog truda i izvan radnog vremena, što je trajalo više od dvije godine, pozitivan odgovor iz Ministarstva obrazovanja stigao je sredinom proteklog tjedna, i to baš u vrijeme upisa u srednje škole, što znači da se mladi do 10. srpnja još stignu odlučiti baš za to zanimanje. Uočili smo kako se stalno govori da nedostaje programera pa smo odlučili popuniti tu rupu u obrazovnom sustavu. Očekujemo da će se naći učenici kasnije moći odmah zapošljavati, otvarati vlastite urede, ali i nastavljati dalje svoje školovanje , istaknuo je Ivan Kovačević, ravnatelj škole.

Ta je obrazovna ustanova poznata po tome što uvodi nova zanimanja, a među njima je primjerice bio web dizajn, usmjeren na razvoj izgleda, grafike i sadržaja, dok se programerske vještine odnose na pisanje koda i razvoja baza podataka u svrhu funkcionalnosti sustava. Prvi je to takav obrazovni program u našoj zemlji, koji će nakon eksperimentalne faze moći preuzimati druge srednje škole u državi.

Napravili smo cijeli niz studija i analiza, pa tako i podataka područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o potrebama tržišta rada. Vidjeli smo da nedostaje web programera, te da se najviše autorskih ugovora izdaje upravo u toj industriji, jer se najviše samozapošljavaju. Općeobrazovni dio njihova školovanja pokriva sve što im je potrebno za uspješno polaganje državne mature i visoko obrazovanje, dok im primjerice strukovni dio omogućuje da sami budu svoji šefovi. Toliko smo daleko promišljali da smo uvrstili i predmet Osnove poduzetništva u četvrtom razredu, ispričala nam je Nataša Bogdanović Jadronja, profesorica koja je bila zadužena za usklađivanje s novim strukovnim kurikulumima.

Prva generacija web programera u Hrvatskoj, njih 24 koliko će se i ubuduće upisivati, tijekom četiri godine naučit će izrađivati različite programske module, web aplikacije i druga rješenja temeljena na IT tehnologijama, te nadograđivati gotove proizvode. Takve zahtjeve pred svoje zaposlenike stavljaju i splitske uspješne tvrtke poput "Locastica", "Agila", "SeekandHita" ili američke kompanije "Spaceys", koje su sudjelovale u kreiranju kurikuluma, dajući svoje prijedloge za stvaranje kvalitetnih web developera, kako se programere naziva u svjetskom kontekstu. žele i raditi radionice s budućim učenicima, a poveznica s njima bila je profesorica Nikolina Smilović, inače inženjerka računarstva s radnim iskustvom u programiranju.

Mnogi moji kolege koji imaju svoje IT firme zovu me i pitaju mogu li preporučiti nekog od odličnih učenika da dođe raditi kod njih. Nedavno sam jednom učeniku morala reći da ne konobari jer ima siguran posao. Od svake generacije web dizajnera tako sam zaposlila po nekoliko učenika i prije nego što su otišli na fakultet. To su srodna zanimanja, i moraju surađivati kako bi, primjerice, napravili kompleksnu aplikaciju, zato smo i htjeli otvoriti novi smjer da možemo raditi takve programe i spojiti to u jednu cjelinu, ispričala nam je mlada profesorica, bivša učenica te škole, koja se nada da će prilično zahtjevan program novog zanimanja privući odlične učenike, budući da će naglasak biti stavljen na predmete poput matematike i fizike, te STEM područja. Sudjelovala je u izradi strukovnog dijela pa nam je objasnila da će njezini đaci učiti osnove računalstva, web programiranje, web dizajn, baze podataka i java script tehnologije, a od drugog razreda će učenici imati na raspolaganju tri izborna modula. Moći će se usmjeriti na računalne mreže, sigurnost i kriptografiju, drugi izborni strukovni modul uključuje predmete robotike i programiranje mikroupravljača, a treži programiranje za android aplikacije i mobitele.

"Očekujemo velik interes osmaša" Očekujemo učenike koji su jako zainteresirani i koji se pronalaze u tome, i da će se kasnije uspješno baviti ovim poslom. Nadamo se da će se pročuti za ovaj smjer i da će interes biti velik, istaknula je Anamarija Ugrin, školska pedagoginja, dodajući da će dodatne provjere znanja za ovo novo zanimanje uvesti tek na idućim upisima.


Source: Slobodna Dalmacija